Question 1(a): [1 mark]

Solve for the following:

10 \div 2 - 3 \times 1

 

Answer type: Simple text answer

ANSWER: 2

WORKING: 5 - 3 = 2. Division then multiplication then subtraction.

 

Question 1(b): [1 mark]

Consider the following expression:

55 - (1 + 4) \times 4

Write the expression in simplest form.

 

Answer type: Simple text answer

ANSWER: 35

WORKING: 55 - 5 \times 4 = 55 - 20 = 35. Brackets then multiplication then subtraction.

 

 

Question 1(c): [1 mark]

Solve for the following:

(2 \times 7) + 1 \times 3

 

Answer type: Simple text answer

ANSWER: 17

WORKING: 14 + 3 = 17. Brackets then multiplication then addition.

 

 

Question 1(d): [2 marks]

Solve for the following:

7 \times (8 \div 4)^2

 

Answer type: Simple text answer

ANSWER: 17

WORKING: 7 \times 2^2 = 7 \times 4 = 28. Brackets then indices then multiplication

 

Question 1(e): [2 marks]

Solve for the following:

\dfrac{3 - (18 \div 6)^2}{-2}

 

Answer type: Simple text answer

ANSWER: 3

WORKING: \dfrac{3 - 3^2}{-2} = \dfrac{3 - 9}{-2} = \dfrac{-6}{-2} = 3. Brackets then indices then subtraction and division.

 


 

Question 2: [2 marks]

Consider the following expression:

x^2 + x^2 \times 5

Write the expression in simplest form.

 

Answer type: Multiple choice type 1

A: 10x^2

B: 5x^2

C: 6x^2

D: 2x^2

ANSWER: C: 6x^2

WORKING: x^2 + 5x^2 = 6x^2. Multiplication then addition.

 


 

Question 3(a): [2 marks]

Consider the following expression:

3x - 4 \times x + 4 \times y + 5x \times y + 5x \times 4

Write the expression in simplest form.

 

Answer type: Simple text answer

ANSWER: 19x + 4y + 5xy

WORKING: 3x - 4x + 4y + 5xy + 20x  = 19x + 4y + 5xy. Multiplication then addition and subtraction.

 

Question 3(b): [2 marks]

Find the value of the expression found in part (a) when x = 2 and y = 4.

 

Answer type: Simple text answer

ANSWER: 94

WORKING: 19(2) + 4(4) + 5(2)(4) = 38 + 16 + 40 = 94

 


 

 

Question 4: [1 mark]

John has a weekend job working in the garden.

One weekend he works 8 hours on one job.

If he charges an initial £10 for the job and £8 for each hour of work, how much does John earn?

 

Answer type: Multiple choice type 1

A: £26

B: £74

C: £88

D: £144

 

ANSWER: B: £74

WORKING: 10 + 8 \times 8 = 10 + 64 = 74. Multiplication then addition.

 


 

Question 5: [1 mark]

Alice says that she has won 5 times as many medals as her two younger sisters Beth and Freya combined.

Given that Beth has won 3 medals and Freya has won ? number of medals, choose the expression that gives Alice’s medal total.

 

 

Answer type: Multiple choice type 1

A: 5x + 3

B: 5 + 3x

C: 5(3 + x)

D: x(5 + 3)

 

ANSWER: C: 5(3 + x)

WORKING:

Beth + Freya = 3 + x

Alice = 5 \times(Beth + Freya) = 5(3 + x)

Brackets then multiplication.

 


 

Question 6: [1 mark]

Bill says that in order to figure out what 5 more than 6 times a number is, you need to multiply first.

Imran says that is wrong and you have to add first.

Choose the correct statement.

 

Answer type: Multiple choice type 1

A: Bill is correct

B: Imran is correct

C: They are both correct

D: They are both incorrect

 

ANSWER: A: Bill is correct

WORKING: Multiplication then addition.

 


 

Question 7: [1 mark]

Amy invests £200 at an interest rate of 5\% for 3 years.

To calculate how much money she will have after 3 years she uses the formula below.

a = 200(1 + 0.05)^3

Using the formula, calculate the correct value after 3 years. Give your answer to the nearest pound.

 

Answer type: Simple text answer

ANSWER: 232

WORKING: 200(1 + 0.05)^3 = 200 \times 1.05^3 = 231.525 = 232 (nearest pound). Brackets then indices then multiplication.

 


 

Question 8:

Piotr and Michal are brothers who can’t decide whose bedroom is bigger.

The diagrams below show the dimensions of each bedroom.

 

 

Question 8(a): [1 mark]

What is the area of Piotr’s bedroom?

 

Answer type: Simple text answer

ANSWER: 10.5 m^2

WORKING: 2m \times 3m + 1.5m \times 3m = 6m^2 + 4.5m^2= 10.5 m^2. Multiplication then addition.

 

 

Question 8(b): [1 mark]

What is the area of Michal’s bedroom?

 

Answer type: Simple text answer

ANSWER: 10 m^2

WORKING: 2.5m \times 2.5m + 1.5m \times 2.5m = 6.25m^2 + 3.75m^2 = 10m^2. Multiplication then addition

 

 

Question 8(c): [1 mark]

Whose bedroom has a greater area?

 

Answer type: Multiple choice type 1

A: Piotr

B: Michal

 

ANSWER: A: Piotr